Puffer Ferroli FB 2000 cu izolatie fara serpentina
Rezervoarele de acumulare-Puffere sunt rezervoare intermediare de stocare a energiei neutilizate din diferite surse de căldură, cum ar fi cazane, pompe de căldură, centrale termice de tip bloc, fotovoltaice, energie termică solară sau alte surse regenerabile.
Astăzi, aceste rezervoare de apă caldă sunt integrate în aproape toate sistemele de încălzire ca standard și cresc eficiența chiar și în sistemele mai vechi. Prin echilibrarea fluctuațiilor de temperatură între generare și consum, acestea se asigură că sistemul de încălzire nu trebuie să înceapă imediat cu fiecare cerere de căldură.
Un puffer de calitate montat intr-o instalatie de incalzire cu lemne, realizeaza o economie de pana la 40% fata de sistemele de incalzire cu centrale pe lemne fara puffer. Dimensionarea orientativa a vasului de stocare este foarte simpla: 50 litri /kW termic.
Avantajele utilizării unui puffer
Un rezervor de acumulare este creat special pentru a oferi utilizatorilor lui un control mai bun asupra sistemului de încălzire a unei locuinţe sau a unei clădiri, în general. Iată principalele beneficii ale unui puffer:
● Randament sporit. Rolul principal al unui puffer este acela de a înmagazina energia termică pe termen mai lung, până când este nevoie de ea. În felul acesta, centrala termică sau altă sursă de căldură funcţionează doar atunci când este necesar pentru a încărca pufferul cu apă caldă, la o temperatură nominală pe tur, pierderile de energie termică scăzând considerabil.
● Cheltuieli reduse. Fie că este vorba de o centrală termică pe gaz, fie de una pe lemne sau peleţi, consumul de combustibil scade considerabil, atunci când echipamentul funcţionează eficient, la valori optime, iar energia termică păstrată într-un puffer este eliberată treptat în sistem.
● Durată de viaţă mai mare a echipamentelor. Datorită faptului că ciclurile de pornire-oprire sunt regularizate, iar sursa de căldură funcţionează la parametri optimi, fără să meargă „în gol”, scade gradul de uzură al pieselor componente, la fel şi cantitatea de depuneri care se formează în urma arderii combustibilului.
● Pot fi folosite mai multe surse de căldură diferite pe acelaşi circuit termic. Acest lucru e valabil pentru cei care doresc să-şi monteze, pe lângă centrala pe gaz sau pe lemne, şi panouri solare. Acestea pot funcţiona în paralel cu sursa principală de căldură, iar energia termică astfel obţinută poate fi stocată într-un puffer.
● Confort sporit pentru utilizator. În cazul unei centrale pe combustibil solid, care trebuie încărcată constant cu lemne sau brichete, integrarea unui puffer în circuitul termic elimină nevoia de alimentare constantă. Energia termică nu se pierde, iar centrala nu trebuie să funcţioneze continuu. În acest fel, alimentarea sursei de căldură nu mai trebuie făcută la câteva ore, ci mai rar, în funcţie de necesarul termic, de temperatura exterioară şi de izolarea termică a imobilului.
Care sunt criteriile de alegere a unui puffer
Dacă te-ai decis să achiziţionezi un puffer, trebuie să ştii că nu e suficient să-ţi faci o idee despre acest echipament şi despre avantajele pe termen lung pe care le poate oferi. Este la fel de important să stai de vorbă cu un specialist care te poate îndruma să faci cea mai bună alegere, ţinând cont de următoarele lucruri:
● Puterea instalată. În funcție de puterea instalată se calculează volumul minim al pufferului (35….40 litri/kW instalat).
● Spaţiul disponibil. Camera tehnică sau încăperea unde intenţionezi să instalezi un puffer trebuie să fie suficient de spaţioasă pentru a permite montarea lui. De exemplu, un rezervor de acumulare cu o capacitate de 1000 de litri are o înălţime de aproape doi metri, un diametru de un metru şi peste 200 de kilograme.
● Sursele de căldură. Dacă deţii doar o centrală termică şi nu ai planuri de a extinde sistemul de încălzire cu alte surse, poţi alege un puffer fără serpentine. Dacă ai de gând să îţi instalezi, în viitor, şi panouri solare sau o pompă de căldură, e indicat să te orientezi către un puffer cu una sau două serpentine.
● Izolaţia pufferului. Un rezervor de acumulare slab izolat pierde mare parte din avantaje, aşa că e recomandat să optezi pentru un puffer cu o izolaţie de calitate.
Date tehnice puffer Ferroli FB 2000 litri
- Capacitate: 2000 litri
- Diametru fara izolatie: 1150 mm
- Diametru cu izolatia de 100 mm: 1350 mm
- Inaltime fara izolatie: 2200 mm
- Inaltime cu izo. de 100mm: 2250 mm
- Presiune maxima de lucru: 3 bar
- Temp max. de lucru: 95 grdC
- Greutate: 382 kg
Opinii
There are no reviews yet