Pompa de căldură aer-apă este un echipament ce este responsabil de extragerea agentului termic sau căldurii din aerul exterior și o va ceda instalației din interiorul locuinței. Astfel, instalația poate folosi această căldură pentru a încălzi termic în conformitate cu cerințele. Mai mult decât atât, pompa de căldură aer-apă este capabilă și să încălzească pe timp de iarnă, dar și să răcească pe timp de vară.

Cum funcționează o pompă de căldură?

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează o pompă de căldură, putem să ne uităm la principiul de funcționare al unui frigider. Comprimă sau destinde agentul frigorific (freon). Diferența dintre un frigider și pompa de căldură, așa cum am precizat și în paragraful anterior, este că pompa de căldură este capabilă să schimbe temperatura la ambii poli.

La baza unei pompe de căldură se află un sistem compus dintr-un compresor, un ventil de laminare sau expansiune, un vaporizator și un condensator. Vaporizatorul și Condensatorul se comportă foarte similar cu două schimbătoare de căldură. Aerul este tras din exterior cu ajutorul unui ventilator. Acest aer este apoi trecut prin vaporizatorul plin cu agent frigorific. Acesta va trece din stare lichidă în stare gazoasă și astfel poate prelua căldura din aer.

Vaporii agentului frigorific intră în compresor unde presiunea va crește, iar temperatura crescută va fi cedată apei din instalația locuinței. Aceasta va trece prin condensator, iar încălzirea locuinței este făcută datorită faptului că acesta acționează ca un schimbător de căldură.

Freonul din instalația pompei de căldură trece pe rând din starea de vapori când preia căldura de la aerul exterior în starea lichidă, moment în care cedează căldura agentului termic din instalația interioară a casei tale.

Ce resurse sunt consumate în acest proces?

Ca orice altă instalație și ca orice alt dispozitiv care trebuie să mențină o temperatură echilibrată indiferent de sezon, are și un consum. Pentru a putea îndeplini toate funcțiile descrise anterior, pompa de căldură aer-apă, are nevoie de energie electrică. Deși acest lucru este valabil pentru toate pompele de căldură, coeficientul de performanță este totuși diferit. Prescurtat și COP, această valoare este calculată ca un raport dintre puterea termică a pompei în wati și puterea electrică consumată tot în wati.

Cu cât aerul exterior are o temperatură mai ridicată, iar cerințele din interior sunt de temperaturi mai mici, COP-ul va fi mai bun. Este evident faptul că pompa de căldură are nevoie de mai puține resurse și poate îndeplini cerințele sistemului mult mai repede. Eficiența va crește. Este important să alegem și pompele corecte pentru locuințele noastre. COP-ul poate fi calculat corect, dar interpretat greșit atunci când pompa de căldură are o putere prea mică pentru locuința unde este montată.

-5%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 14.600,00 lei.Prețul curent este: 13.870,00 lei.
-9%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 15.879,00 lei.Prețul curent este: 14.380,00 lei.
Transport Gratuit
Transport Gratuit

Alte tipuri de pompe de căldură

Pompa de căldură aer-apă este una dintre cele mai populare versiuni, dar nu este singura. În funcție de nevoie sau contextul fiecărui utilizator, alte tipuri de pompe de căldură ar putea fi mult mai eficiente. Adițional celei despre care am vorbit deja, mai există trei tipuri de pompe.

Citește mai jos ce spun experții CazaneCentrale despre ele și alege care ți se potrivește.

Ce sunt pompe de căldură aer aer?

Principiile de funcționare sunt destul de clare având în vedere că pompa și-a primit numele aer-aer tocmai datorită acestuia. Aerul exterior este utilizat pentru a furniza aer cald sau rece în interiorul locuinței. Practic, o astfel de pompă este perfectă pentru spațiile mici care pot fi răcite sau încălzite rapid. Avantajul este că și achiziția, dar și instalarea au costuri inițiale mult mai mici.

Pompa de căldură sol-apă

Cu ajutorul unui sistem de țevi îngropate, pompa de căldură sol-apă extrage agentul termic din sol, iar mulțumită temperaturii constante din sol, pompa este eficientă pe tot parcursul anului având un randament destul de ridicat. Dezavantajul unei astfel de pompe este că vine la pachet cu costuri destul de mari pentru lucrările de instalare. Mai mult decât atât, vei avea nevoie și de un spațiu special pentru circuitul subteran. 

Cei mai mulți utilizatori care optează pentru astfel de pompe locuiesc deja la curte și dispun de un spațiu suficient de mare sau o suprafață de pământ generoasă.

Pompa de căldură apă-apă

Agentul termic potrivit acestei pompe se regăsește tot în subteran, dar de data aceasta, transferul se face din surse de apă. Randamentul este unul extraordinar datorită temperaturii constante a apei. Totuși, accesul la o sursă de apă adecvată nu se obține ușor, iar pentru a putea exploata în acest mod subteranul va fi nevoie de anumite autorizații. După o scurtă analiză a pânzelor freatice din zona ta, acest tip de pompă ar putea fi potrivită dacă acestea sunt abundente.

Avantajele pompelor de căldură în comparație cu alte sisteme de încălzire

Fiecare sistem de încălzire are avantajele sale și oferă beneficii diferite în funcție de specificații și nevoile utilizatorilor. Dacă ai un interes real în a face o astfel de achiziție, iată care sunt avantajele pe care ți le poate oferi o pompă de căldură:

  • Costuri amortizate pe termen lung: Este adevărat că inițial va trebui să investești o sumă destul de mare de bani, mai ales dacă vorbim despre pompele de sol sau apă. Cu toate acestea, costurile operaționale sunt destul de mici, iar facturile vor reflecta și ele același lucru. O estimare specializată ar fi că media costurilor lunare la energie va scădea cu 50% prin comparație directă cu un sistem tradițional.
  • Eficiență energetică: Un simplu calcul al indicelui COP (Coeficient de Performanță) indică faptul că o pompă de căldură poate dezvolta un COP între 3 și 5. Adică, energia termică produsă este de 3 și până la 5 ori mai mare decât energia consumată pentru producerea acesteia.
  • Nivel de siguranță mai mare: Dacă o centrală care funcționează pe combustibili precum gazul ar prezenta anumite riscuri în eventualitatea producerii de scurgeri, pompele de căldură nu îți vor pune pe umeri și aceste griji. O pompă de căldură nu poate produce asemenea dezastre, ceea ce o face o alegere mult mai bună pentru locuință și siguranța acesteia în general.
  • Energie regenerabilă: Dacă o centrală clasică în condensare ar avea nevoie de gaz pentru a funcționa, o resursă care este într-un fel sau altul finită și din ce în ce mai scumpă, pompele de căldură se folosesc într-un mod eficient de aer, apă sau sol pentru a extrage căldura. Nu doar că este mai eficient, dar și mult mai sustenabil pe termen lung.
  • Durata de viață: Din experiența pe care noi o avem cu aceste produse, datorită sustenabilității, a mediilor destul de prietenoase din care este extras agentul termic și a operaționalității minime, pompele de căldură ajung să reziste chiar și până la 25 de ani.

Experții CazaneCentrale răspund la întrebările frecvente despre pompele de căldură

Pentru că pompele de căldură ajung să fie doar alternative necunoscute pentru majoritatea clienților care de obicei nici nu sunt conștienți de existența acestor sisteme, întrebările nu ezită să apară chiar din momentul în care le prezentăm și aceste alternative.

Prin urmare, iată care sunt cele mai populare întrebări sau nedumeriri despre pompele de căldură și ce trebuie să știi înainte de a achiziționa un astfel de dispozitiv.

Ce este pompa de căldură aer-apă?

Pompa de căldură aer-apă este capabilă să extragă energia termică din aerul exterior, dar spre deosebire de restul pompelor, căldura este transferată către un sistem de încălzire a apei. Apa încălzită poate fi apoi folosită pentru radiatoare și încălzirea locuinței, încălzire în pardoseală sau apă caldă menajeră. Astfel, confirmăm și că există pompa căldură cu calorifere.

Având în vedere că aerul exterior este folosit pentru acumularea agentului termic, pompele de căldură aer-apă pot fi ușor ineficiente dacă temperatura exterioară este foarte scăzută. Totuși, chiar și în medii unde temperatura atinge până la -20 de grade Celsius, există pompe care încă pot face față și garanta că agentul termic este extras.

Ce pompă de căldură să aleg?

Chiar dacă vorbim de pompe de căldură aer apă sau orice altă tehnologie disponibilă pe această categorie de produs, mereu va exista varietate. Datorită prețurilor destul de ridicate la aceste dispozitive, fiecare caracteristică adițională adaugă costuri destul de piperate.

În primul rând, trebuie să alegi o pompă de căldură care îți asigură confortul termic, este rezistentă pe termen lung și care oferind un confort cât mai mare, generează costuri cât mai mici

Pompa căldură aer apă este disponibilă în diferite forme pe site-ul nostru, dar înainte să îți oferim câteva recomandări, iată ce criterii trebuie să ai în vedere înainte de a alege una:

  1. Pornește de la a stabili în ce zonă climatică trăiești. Dacă ai ierni foarte geroase, este indicat să optezi pentru pompa căldură aer apă sau sol apă.
  2. Ia în calcul suprafața locuinței sau spațiului ce urmează a fi încălzit sau răcit cu ajutorul pompei de căldură, precum și necesarul de apă caldă menajeră.
  3. Treci din nou prin procesul de izolare termică a locuinței sau doar verifică dacă există scurgeri de temperatură, infiltrații în izolație, praguri desprinse, etc.
  4. Stabilește care este bugetul de achiziție, dar și cel pentru instalare. Poți consulta lista produselor noastre pentru a vedea care sunt marjele de preț pentru fiecare produs.
  5. Profită de avantajele oferite de terenul pe care îl deții. Ce vrem să spunem prin asta este că în funcție de resursele naturale de care dispui, asta poate dicta tipul de pompă de căldură pe care să îl achiziționezi.

Dacă locuiești lângă un râu sau lac, poți instala o pompă de căldură apă-apă, în timp ce pompa sol-apă este mult mai eficientă dacă suprafața terenului este destul de mare.

Așadar, iată câteva recomandări de pompe de căldură, printre cele mai populare pe site-ul nostru:

Unde se montează pompa de căldură?

Pompa de căldură aer aer și pompa de căldură aer apă funcționează cu sisteme similare, iar unitățile lor de exterior ar trebui amplasate în locuri bine ventilate, de preferat pe suprafețe plane și stabile. Înainte de instalare, este esențial să asiguri pompei un suport din beton sau asigurat de pereți de susținere.

Pompa sol apă are nevoie de terenul adecvat pentru instalarea colectoarelor orizontale sau foraje pentru sondele verticale. Documentează-te foarte bine înainte, atât despre costuri, cât și despre ce înseamnă un astfel de sistem.

Iar pentru pompe căldură apă apă, cu siguranță va fi nevoie de forarea unui puț pentru a ajunge la pânza freatică.

Care sunt cele mai bune pompe de căldură?

Cele mai bune pompe de căldură vor fi mereu cele care se potrivesc atât zonei tale geografice, cât și caracteristicilor locuinței tale. Ține cont de toate sfaturile pe care specialiștii noștri ți le-au oferit în paragrafele de mai sus și asigură-te că alegi pompa potrivită.

Ca de obicei, nu putem să nu îți oferim măcar câteva recomandări de pompă de căldură preț bun. Având în vedere că în magazinul nostru există o categorie dedicată pentru pompele de căldură, te vom îndruma noi oferind explicații despre fiecare categorie principală.

Pompe de căldură monobloc

Peste 60 de produse se află în categoria noastră de pompe de căldură apartament, pentru că așa sunt folosite cel mai eficient și potrivit. Pompele monobloc sunt sisteme compacte în care toate componentele principale sunt integrate într-o singură unitate. Monoblocul conține un compresor, un evaporator, un condensator și o pompă de circulație.

Pompe de căldură tip split

Split este un mod de a exprima faptul că ansamblul pompei este compus din două elemente: unitatea exterioară și interioară. Unitatea exterioară conține un compresor, un evaporator și un ventilator. Unitatea interioară include un schimbător de căldură, un vas de expansiune, dar și pompa de circulație și alte componente.

Un astfel de ansamblu de tip split oferă protecție împotriva înghețului, are un nivel de zgomot redus, iar unitatea exterioară este de dimensiuni mult mai mici decât la modelele monobloc.

Boiler cu pompă de căldură

Magazinul nostru are și un stoc de mai multe modele și variații de boilere cu pompă de căldură. Una dintre recomandările noastre este acest boiler cu pompă de căldură Atlas, 300 litri, cu serpentină solară.

Acest tip de dispozitiv folosește pompa de căldură pentru a extrage energia termică din aer, transferând-o apoi către apa menajeră. Funcționează atât cu încălzire electrică, cât și cu ansamblul pompei de căldură. Temperatura maximă a apei din boiler poate ajunge până la 70 de grade Celsius.

Agentul termic trebuie să treacă printr-un ansamblu de compresor, condensator, ventil de laminare și printr-un evaporator.

Pompe de căldură aer apă păreri

Mulțumită echipei noastre, avem acum suficiente informații pentru a da un verdict corect. Cele mai multe păreri sincere despre pompele de căldură le avem de la clienții care au avut nevoie și de informații sau consultanță în ceea ce privește achiziția unui sistem de pompă de căldură.

Clienții noștri sunt foarte mulțumiți de randamentul sistemelor pe care le-au instalat și le și folosesc în prezent. Cu toate acestea, sfatul echipei noastre este ca înainte de achiziție, să fie efectuate mai multe teste, analize și cercetări cu privire la mediul înconjurător, pânzele freatice, terenul, etc. Dacă este nevoie de autorizații, acestea trebuie obținute înainte de achiziția sistemului de pompă de căldură.

În concluzie, pentru a avea o locuință care folosește un sistem de încălzire cu pompă de căldură, ai nevoie de atenție, răbdare, un buget inițial mai mare pentru achiziție și montaj, iar echipa noastră îți stă la dispoziție consultanță. Specialiștii de la CazaneCentrale sunt pregătiți să-ți răspundă la toate întrebările, astfel încât să știi care este cea mai buna pompa de căldură potrivită nevoilor tale.

Ne puteți contacta la numerele de telefon sau adresa de mail de pe site sau pe formularul cerere ofertă.

O părere despre “Pompa de Căldură – Cum funcționează și cât de eficientă este

  1. BUZATU ION spune:

    Se doreste cumpararea unei pompe de caldura monobloc, monofazat, care sa functioneze in paralel cu centrala pe lemne….. pufferul arte 500 l.
    casa este izolata cu polistiren de 10 cm, cu geamuri termopane…oferta preţ…multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: