Poate că nu este primul lucru de care ai nevoie când îți începi dimineața, dar ne-am gândit că cel puțin de câteva ori în viață, vei avea nevoie de un ghid complet despre termostatul pentru centrală sau procesul de montare termostat centrală și cum se montează un termostat în mod corect. Cum se alege, care sunt cele mai bune termostate și care este probabilitatea ca termostatul tău să fie unul dintre cele mai importante componente ale sistemului de încălzire din locuința ta.
Așadar, dacă ai nevoie să știi cam orice informație legată de importanța unui termostat, montare termostat centrală cu fir, dar și ce trebuie să faci pentru a fi sigur că alegi termostatul potrivit pentru tine, toate aceste lucruri se vor regăsi în paragrafele de mai jos.
Montare termostat centrală – Importanța pentru sistemul de încălzire
Să nu uităm că în prezent există persoane care se gândesc serios să nu foloseacă un termostat pentru centrala WiFi sau un termostat clasic deoarece ei consideră că ar economisi bani dacă nu ar cumpăra unul. Asta se întâmplă de obicei la beneficiarii care nu au un sistem foarte scump și care s-ar descurca să regleze temperatura direct din panoul centralei. Nu îți recomandăm sub nicio formă să îți administrezi sistemul de încălzire fără să folosești un termostat pentru centrala termică.
Un termostat, indiferent de cât de scump sau ieftin este el, are un singur scop principal, să dea comenzi centralei termice. De cele mai multe ori, el este folosit pentru a spune centralei când să pornească prepararea de agent termic. Prin setarea unei temperaturi minime, termostatul va transmite centralei că este timpul să încălzească locuința atunci când numărul de grade din cameră scade sub minimul setat. Deși are o funcție aparent simplă, este foarte important cum se montează un termostat pentru ca acesta să nu fie influențat din exterior.
Termostatul nu face altceva decât să îți ofere confort, să îți mențină o temperatură constantă, dar și să te ajute să economisești bani. Cu cât centrala, dar și termostatul sunt mai performante, cu atât eficiența crește.
Ce termostat să cumpăr pentru centrală?
În funcție de tipul de sistem, centrală sau zonă geografică, dar și de combustibilul folosit pentru a încălzi agentul termic, termostatele pot fi destul de variate. Ceea ce trebuie să știi înainte de a cumpăra unul este că acesta trebuie să fie compatibil cu centrala ta.
Termostat ambient centrală
Prima și cea mai simplă categorie de termostate este cea de termostate de ambient. Acesta are de cele mai multe ori doar o singură funcție. Să compare temperatura din mediul înconjurător cu cea setată de tine și să trimită centralei comanda pentru a porni încălzirea. Evident, aceste funcții pot fi simple sau pot fi acompaniate de lucruri extra. Unele termostate de ambient pot să seteze această temperatură și în baza unor programe prestabilite.
Termostat centrală wireless
Termostatul wireless nu este același cu termostatul wi-fi. Practic, ele comunică prin canale similare, dar de obicei, un termostat wireless simplu nu are aceleași funcții ca cel prin wifi care este și smart. De obicei, când un termostat este marketat ca fiind wireless, el nu are funcții foarte avansate și probabil este mai superior decât un termostat centrală cu fir. Acestea mai pot apărea și sub formula de termostat centrală fără fir.
Dar dacă termostatul pe care îți dorești să îl cumperi este recomandat ca fiind wi-fi, probabil că vei găsi în el funcții ceva mai elaborate și care te ajută să personalizezi modul în care folosești centrala termică.
Termostat wifi centrală gaz
În categoria de centrale wifi intră probabil majoritatea modelelor de termostat centrală smart care au nevoie de a comunica prin internet cu centrala. Unul dintre cei mai buni producători de astfel de termostate sunt cei de la Salus, dar există și alți producători excepționali pe piața din România. Un termostat centrală Salus poate face extrem de multe lucruri pentru tine și pentru sistemul tău de încălzire.
Un termostat centrală Ariston de exemplu care provine de la Salus este mai mult ca sigur compatibil și ceea ce poate face mai mult decât un termostat clasic de ambient este că îți ușurează foarte mult munca de administrare a sistemului. Ecranele la aceste termostate sunt mai mari și mai clare. Utilizatorul poate seta temperatura mult mai exact, iar termostatul poate ajuta sistemul de încălzire și în funcție de temperatura de afară.
Un termostat inteligent wifi îți va oferi notificări direct pe ecran în cazul în care apare o eroare termostat centrală pe lemne și nici nu trebuie să te mai îngrijorezi despre cum pornești centrala fără termostat.
Termostat centrală pe lemne
Înainte de a începe discuția despre montajul termostatelor, trebuie să precizăm câteva cuvinte importante despre termostatul centralelor pe lemne. Cum se leaga un termostat la o centrala pe lemne?
Sub nicio formă nu ar trebui să încerci să montezi un termostat la o centrală pe lemne fără să te asiguri că știi foarte bine ceea ce faci. Primul motiv pentru asta ar fi că în momentul în care ai un surplus de căldură, aceasta nu va avea unde să se ducă, iar rezultatele nu sunt prea domestice.
Poți lega un termostat la o centrală pe lemne numai în momentul în care pe instalație există un Puffer, iar practic, preluarea căldurii în exces este scopul lui. Pufferul trimite căldura spre calorifere și spre instalație atunci când termostatul are nevoie să restabilească temperatura.
Astfel, nu va mai trebui să pornească centrala. Practic, pufferul este o metodă prin care sistemul devine mult mai eficient. Dar montajul unui termostat ambiental la o centrală pe lemne nu este recomandat decât când pufferul este prezent în instalație.
La cât se reglează termostatul la centrala pe lemne? – Probleme termostat centrală pe lemne
Pentru a determina la cât se reglează termostatul la centrala pe lemne, este important să iei în calcul toți factorii din mediul înconjurător al sistemului care ar putea avea un impact asupra acestuia. Foarte mulți utilizatori de centrale pe lemne care se întreabă la cât se reglează termostatul la centrala pe lemne întâmpină de cele mai multe ori o problemă cu temperatura apei. Aceasta ar putea să nu crească la temperatura potrivită și prin urmare, prima bănuială se va duce direct către termostat.
Totuși, înainte de a bănui setările și a ne întreba la cât se reglează termostat la centrala pe lemne după ce acesta a fost deja reglat, ar trebui să ne dăm seama dacă nu cumva în sistemul nostru există una dintre următoarele probleme:
- Temperatura apei nu se va ridica atunci când lemnul nu este uscat cum trebuie.
- Tirajul coșului de fum. Atunci când gazele nu se evacuează eficient, focul va fi înăbușit, iar puterea acestuia va scădea făcând temperatura apei
- Cenușa din centrală trebuie curățată, altfel va reprezenta un factor care împiedică un transfer de căldură eficient
- Puterea centralei nu este suficientă pentru a susține nevoia consumatorilor din locuință sau suprafața încălzită este prea mare
- Aerisirea camerei unde este montată centrala poate îmbunătăți performanțele acesteia
După ce sunt verificate toate cele menționate anterior, cum ne dăm seama la cât se reglează termostatul la centrala pe lemne? Termostatul ar trebui setat să pornească cu minim 60 grade Celsius. În cazurile în care temperatura este mai joasă decât atât, pompa nu trebuie lăsată să funcționeze.
O altă greșeală pe care o fac alți utilizatori atunci când se întreabă la cât se reglează termostatul la centrala pe lemne este să seteze temperatura minimă prea jos în speranța că aceasta va consuma mai puțin. Din păcate, datorită unei funcționări la temperaturi prea joase, va produce apariția condensului în centrală, temperatura din locuință va crește inexplicabil și se instalează riscul de spargere al corpului centralei. Răspunsul la cât se reglează termostatul la centrala pe lemne este simplu. Temperatura minim este de 60 grade Celsius, iar randamentul maxim se atinge la 80 de grade celsius.
Cum se montează un termostat de ambient la centrală
Primim foarte multe întrebări de la clienții noștri care din diferite motive sunt puși în situația de a trece singuri printr-un proces de montare termostat centrala Motan sau sunt obligați să schimbe termostatul vechi. Evident, este foarte important ca montajul să fie făcut corect pentru a evita apariția oricărui tip de probleme termostat centrala termica. Dacă nu putem apela la un specialist, iar urgența impune montare termostat centrală cu fir cât mai repede, iată câteva indicații pentru cum se montează un termostat la centrala termică.
- Citește manualul termostatului – Indiferent de cât de mult crezi că te pricepi sau de cât de bune au fost indicațiile domnului din raion, este absolut necesar să citești manualul tehnic al termostatului. Dacă vrei să ai parte de un proces de montare termostat centrală corect, fă bine și urmează instrucțiunile.
- Amplasează corect senzorul – În multe dintre cazuri, senzorul va fi montat în regim permanent, deci poziția acestuia trebuie să fie una cât mai corectă. Dacă vei așeza senzorul de temperatură într-un loc greșit, riști să plătești chiar și triplu la factură.
- Cablurile electrice – Pentru aceste cabluri va trebui să deschizi compartimentul receptorului. Nu trebuie să fii electrician, dar este important ca alimentarea să fie conectat la nul, respectiv faza, iar cablul de comunicare la restul de poziții rămase.
- Conectarea la centrală – Urmărind cu atenție indicațiile din manualul tehnic, toată procedura va trebui efectuată atât cu centrala, dar și cu receptorul deconectate de la curent. Scoate totul din priză înainte să accesezi panoul electric al centralei. Ai grijă ca toate cablurile să fie în siguranță, să nu existe umezeală și să fie totul conectat cum trebuie.
- Testul – Conectează totul la curent și modifică temperatura de pe termostat. Dacă centrala răspunde modificărilor tale, ai făcut totul cum trebuie.
- Montare termostat centrală cu fir – Nu începe niciodată să montezi centrala termică sau sistemul de țevi și fitinguri de unul singur. Apelează la o echipă de specialiști.
Evident, procesul pare simplu atunci când îți este explicat pe scurt, dar pașii sunt similari pentru orice tip de termostat. Dacă vrei mai multe detalii despre cum se montează un termostat de centrală, apelează la un specialist.
Chiar dacă te întrebai cum se montează termostat la centrala sau cum se leagă un termostat la centrala pe lemne, primii pași sunt mereu cei ce țin de siguranță. Nu lăsa nimic conectat la priză pe timpul procedurii și nu face nicio modificare dacă aceasta nu este prevăzută în manualul tehnic.
Cât costă un termostat pentru o centrală Immergas
Am luat ca termen de comparație termostatele de la Immergas, dar vom oferi câteva produse pentru fiecare producător de top din România. Termostatele au și ele mai multe variații de preț în funcție de performanțe, funcții și producător. Majoritatea nu sunt foarte scumpe, dar vei găsi prețuri ceva mai mari când ajungi la categoria celor smart.
Cât costă un termostat pentru centrală?
Vom exclude din prima termostatele cu preț mai piperat. Așa cum îți spuneam, cele mai scumpe dintre ele sunt cele smart, iar de obicei acestea provin de la Salus, dar există produse excelente din această gamă și de la Honeywell.
Un termostat ambiental Salus poate ajunge și la 800 lei în timp ce altele mai ieftine sunt 500 lei.
Cât costă un termostat pentru centrală de la Motan?
Pentru categoria de termostate de la Motan, avem drept recomandare un termostat de ambient Motan Senna 270 RF al cărui preț pornește de la 200 lei.
Cât costă un termostat pentru centrală de la Computherm?
Reprezentantul categoriei de termostat centrală wireless de la Salus este doar 239 lei și este modelul Salus RT310RF.
Concluzie
Ce face, cum se montează și cât de important este un termostat sunt subiecte elaborate aproape neîncetat în comunitatea clienților noștri. Asigură-te că ești foarte bine informat înainte să cumperi unul și că ești suficient de pregătit dacă vrei să montezi un termostat.
Citește și Top 6 cele mai bune termostate controlate prin internet
La un termostat cu fir pentru centrala, trebuie și baterii?
Foarte bine descris orice subiect .Îmi place