Ghid de montaj pentru centrala termică - Sfaturi de la specialiști

În activitatea noastră suntem zilnic întrebați care sunt cele mai bune centrale termice, cum se montează sau care este varianta optimă pentru diferite tipuri de locuințe. Pentru fiecare dintre acestea avem ghiduri pregătite pe care le poți găsi în colecția de pe blog

În calitate de experți, susținem cu încredere faptul că un sistem de încălzire prin centrală termică nu ar trebui să fie montat de o persoană fără experiență. În același timp, informațiile și cunoștințele te ajută să monitorizezi ce se întâmplă cu investiția ta pe parcursul etapelor de montaj. 

În spiritul informării, ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să înțelegi în întregime ce presupune procesul de montaj centrală termică. Motivul pentru care trebuie să îl parcurgi este pentru că în baza experienței noastre, îți vom oferi informații prețioase și sfaturi pe care nimeni altcineva nu ți le poate da.

Pregătirea pentru montaj

Ceea ce trebuie să ai în vedere înainte de a începe un proces de montare centrală termică este rezolvarea proceselor legale, dar și obținerea aprobării pentru extinderea rețelei de gaze naturale. Ce înseamnă fiecare dintre acestea?

  1. Ești nevoit să depui o cerere de debranșare de la actualul sistem public de alimentare cu gaze naturale. O poți depune la primărie sau direct la furnizorul tău. Fii foarte atent la completarea cererii, dar și la formular, deoarece în el trebuie să alegi motivul debranșării.
  2. Completează și depune cererea pentru extinderea rețelei de furnizare cu gaze naturale. În cazul în care efectuezi o montare de centrală termică pe gaz, acest pas este obligatoriu. 

Cercetarea pieței

Până să treci la schema de montaj pentru o centrală termică, sfatul nostru este să știi și care este sistemul potrivit pentru locuința ta. Poți găsi multiple variante de centrale termice în condensare chiar aici în magazinul nostru.

Alege doar variante care se potrivesc din punct de vedere al puterii în funcție de suprafața ce trebuie încălzită, dar și din punct de vedere al prețului și funcțiilor. Nu vom insista foarte mult pe această parte a procesului. Avem deja un ghid despre cele mai bune centrale din 2024 unde vei găsi foarte multe informații și recomandări.

Locul pentru montarea centralei termice

Locul pentru montajul centralei termice este de o importanță absolută atât pentru funcționarea centralei, dar și pentru spațiul pe care aceasta îl va ocupa în locuință. În funcție de tipul de locuință, există patru variante de montaj, iar pentru fiecare dintre ele avem și câteva precizări:

  • Montajul centralei în balcon: Alege această variantă doar dacă balconul este unul modern, curat și ermetic. Centrala termică nu trebuie să funcționeze într-un mediu cu temperaturi extreme. Iernile și verile vor influența drastic eficiența centralei.
  • Montaj centrală termică în bucătărie: De cele mai multe ori, bucătăria este opțiunea cea mai potrivită deoarece asigură atât conectivitatea rapidă la apă și gaze naturale, dar și la scurgerea pentru eliminarea condensului. Cu toate acestea, asigură-te că centrala nu creează un disconfort din pricina spațiului limitat.
  • Montarea centralei la subsol: Cei care au un astfel de spațiu la dispoziție îl pot folosi pentru montajul sistemului de centrală termică. Indicația experților cazanecentrale.ro este investirea într-un sistem performant de evacuare. Pregătește-te și pentru perforarea betonului.
  • Montaj centrală termică în camera tehnică: Cazul ideal în care vei putea să trasezi o linie clară între restul locuinței și locul unde este amplasată centrala termică. Este mult mai sigur, copiii nu pot să se accidenteze, iar mentenanța poate fi făcută controlat. Riscul accidentelor de orice fel scade și el, iar în cazul unui incendiu sau explozii (ceea ce este oricum extrem de rar), daunele vor fi și ele mult mai mici.

Intervenția specialistului: În acest moment al procesului, ar trebui să știi exact care este modelul de centrală pe care îl vei cumpăra, unde va fi montată, dar și să fii pregătit pentru a depune toate documentele de debranșare și aprobare a prelungirii racordării la gaze.

-4%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 5.699,00 lei.Prețul curent este: 5.490,00 lei.
-2%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 3.969,00 lei.Prețul curent este: 3.890,00 lei.
Transport Gratuit
Transport Gratuit
Transport Gratuit

Etapa pregătirii materialelor

În cazul în care locuința ta nu a mai avut niciodată montată o centrală termică sau orice alt sistem de încălzire, nu uita că este recomandat să cumperi și calorifere potrivite care să ajute sistemul să fie mai eficient. Acest lucru poate crește costurile destul de mult, dar cu radiatoarele de aluminiu Ferroli pe care ți le recomandăm, te vei bucura de ele mulți ani.

Acum te afli în momentul în care trebuie să iei o decizie. Dacă vei fi tu cel care montează centrala, lucru pe care nu îl recomandăm, sau vei apela la o echipă specializată.

  1. Dacă tu montezi centrala, va trebui să faci măsurători pentru a decide câți metri de țeavă trebuie să cumperi, ce fitinguri și câte la număr, ce scule și alte materiale ai nevoie. Cu siguranță, tot va trebui să discuți cu un specialist.
  2. Dacă apelezi la o echipă, aceștia te pot sfătui cu privire la materiale și pot face doar montajul sau se pot ocupa ei de tot, dar te va costa mai mult. 

Sfatul nostru, pentru a optimiza puțin costurile, este să cumperi un kit de montaj centrală termică, precum acesta de la Vaillant sau să apelezi la serviciul nostru de consultanță pentru piesele de care ai nevoie.

Pentru un preț montaj centrală termică pe gaz cât mai bun, începe să cumperi din timp piesele, componentele și materialele de care ai nevoie.

În ceea ce privește sculele, te sfătuim să le folosești cu grijă și doar dacă ești o persoană tehnică, care se pricepe. Vei avea nevoie de chei reglabile, bormașină, multă forță de muncă pentru găurile pe care le vei da în perete, răbdare și alte scule pentru instalare.

De menționat faptul că o echipă specializată te va scăpa de multe ore de chin și riscul de a distruge echipamentele pe care le cumperi.

Instalarea centralei termice

În ziua cea mare, va trebui să ai totul pregătit, de la aprobări, racordări, echipamente, scule și materie primă, dar și să fii odihnit bine. Chiar dacă montezi tu întreg sistemul sau pur și simplu aștepți o echipă specializată, nimeni nu va duce lipsă de sarcini. 

Pentru a face întreg procesul de montare a centralei termice mai clar, specialiștii noștri au pus la cale un ghid simplu și succint care cuprinde fiecare etapă.

  • Pasul 1: Centrala trebuie fixată în perete, acolo unde ai hotărât că va fi amplasată definitiv.
  • Pasul 2: Cu ajutorul unei echipe autorizate, centrala va trebui conectată la rețeaua de gaze. Tot aceștia îți vor da și acordul pentru schema de montaj centrala termică în condensație.
  • Pasul 3: Montarea caloriferelor și fixarea acestora.
  • Pasul 4: Găurile prin care rețeaua de distribuție a apei vor trece dintr-o cameră în alta. Măsoară exact nivelul la care țevile vor circula prin locuință sau optează pentru încastrarea acestora.
  • Pasul 5: Conectarea tuturor țevilor și fitingurilor pentru rețeaua de distribuție a apei prin toată locuința.
  • Pasul 6: Concomitent cu pasul 5, efectuează montajul filtrelor și al scurgerii pentru condens.
  • Pasul 7: Verifică încă o dată fiecare metru de sistem pe care l-ai montat în întreaga locuință, mai ales îmbinările fitingurilor și legăturile acestora cu fiecare radiator.
  • Pasul 8: Cu aprobarea unei companii specializate, se vor efectua din nou verificări, reglaje, dar vei primi și indicații de utilizare. 
  • Pasul 9: Centrala și întreg sistemul vor fi puse în funcțiune în compania acestei firme specializate, iar ei vor autoriza utilizarea sistemului în parametri optimi.
-5%
Transport Gratuit
NOU
Prețul inițial a fost: 3.349,00 lei.Prețul curent este: 3.189,00 lei.
-2%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 4.199,00 lei.Prețul curent este: 4.099,00 lei.
-4%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 4.390,00 lei.Prețul curent este: 4.199,00 lei.
-2%
Transport Gratuit
Prețul inițial a fost: 5.590,00 lei.Prețul curent este: 5.499,00 lei.
Transport Gratuit

Acum centrala ta este montată

Acum că centrala a fost montată trebuie să tragem și câteva concluzii. 

  1. Cu cât vrei să faci mai multe lucruri singur, cu atât riști să crești costurile și timpul de execuție.
  2. Să apelezi la o echipă specializată de scutește de foarte multe bătăi de cap, dar îți conferă și un grad mai mare de siguranță și încredere. 
  3. Să cumperi ce este mai ieftin nu este o idee bună în majoritatea cazurilor.

Fii pregătit ca la maxim 2 ani să fii nevoit și să aprobi o verificare pentru a primi din nou autorizație de utilizare a sistemului. 

Într-un final, costurile totale pentru a echipa un apartament cu un sistem de centrală termică poate începe de la 10.000 Lei. Evident, costurile pot crește destul de mult în funcție de preferințe, suprafață și calitatea echipamentelor.

Montajul nu ar trebui să coste mai mult de 1500 Lei, dar și acest preț poate varia în funcție de oraș, suprafață sau firma care execută.

Pentru alte informații, nu ezita să accesezi blogul magazinului nostru sau să apelezi la echipa noastră de consultanță pentru achiziții corecte!

O părere despre “Ghid de montaj pentru centrala termică – Sfaturi de la specialiști

  1. Alexandra spune:

    Garantia centralei termice Ferolli BlueHelix Maxima 28C se pierde daca nu este montata de o echipa autorizata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: