La cererea dumneavoastră, astăzi vom discuta despre un aspect pe care mulți utilizatori preferă să îl înțeleagă cât mai bine fiind deținători de centrale murale. Punerea în funcțiune a acestor dispozitive, cu funcționare pe gaz sau P.I.F. centrală termică
Mai jos vei găsi informații despre obținerea aprobărilor de funcționare, verificările tehnice periodice deoarece sunt impuse prin lege prin prescripția tehnică a1 din 2010 sau prescurtat pt a1 dar și ca o obligativitate a dumneavoastră în primul rând raportat la siguranța și apoi legat de alte aspecte printre care acela prin care beneficiati de servicii de garanție standard sau extinsă, poate chiar și de până la 3, 5 sau chiar 7 ani, așa cum o dau mulți producători de centrale în ziua de azi.
Definirea termenilor
Instalarea centralei murale este activitatea de fixare sau amplasare a unei centrale termice sau cazan destinat încălzirii cu funcționare pe combustibil lichid, solid sau gazos la locul utilizării sau de conectare a acesteia la alte instalații sau echipamente în vederea asigurării condițiilor de funcționare. Chiar dacă pare greu de crezut, instalarea nu trebuie confundată cu montarea care este activitatea de îmbinare a componentelor unei centrale, conform unei documentații, în vederea funcționării acesteia.
Așadar, după achiziția unui astfel de echipament, dumneavoastră veți realiza instalarea lui și nu montarea, dar practica zilnică demonstrează că ambii termeni sunt folosiți deopotrivă. Noua centrală achiziționată poate fi instalată într-un sistem de încălzire nou executat sau poate înlocui un alt echipament similar care trebuie schimbat din varii motive: este depășit moral și fizic, se face trecerea de la un tip de combustibil la altul, este necesară o putere termică mai mare datorită unor extinderi sau măriri a construcțiilor/spațiilor existente care trebuiesc încălzite, etc.
De unde cumpărăm centrale termice?
Achiziționarea centralelor termice, inclusiv a materialelor folosite la instalarea acestora este recomandat a fi făcută din surse sigure, de la firme autorizate în vederea comercializării de astfel de echipamente. Odată cu vânzarea, comercianții echipamentelor și materialelor se obligă să pună la dispoziția dumneavoastră facturi, certificate de garanție, declarații de conformitate și alte documente specifice domeniului, acestea fiind foarte importante.
O altă condiție care asigură punerea în funcțiune a centralei fără probleme este aceea ca personalul autorizat care face instalarea să țină cont de condițiile de montaj impuse prin cartea tehnică a echipamentului, condiții precum, păstrarea distanțelor minime față de alte obiecte, corpuri statice, pereți, dimensionare instalației sau a părților de instalație (radiatoare, conducte, boilere).
Punerea în funcțiune a centralei (PIF centrală termică)
Dacă toate condițiile de instalare au fost îndeplinite, se trece la urmatorul pas – punerea în funcțiune a centralei termice. Echipa care efectuează montajul se asigură că echipamentul funcționează în siguranță. Evident, că aceste proceduri sunt efectuate numai de către personalul tehnic de specialitate, angajat al unei persoane juridice autorizate, desemnat de către acesta prin decizie internă și nominalizat în autorizația eliberată de către autoritatea competentă în acest sens și care devine partener agreat de service pentru producătorii de centrale termice.
De obicei, acești parteneri autorizați se regăsesc cu toate datele de contact în certificatele de garanție cu care vin însoțite echipamentele. Un producător consacrat de centrale termice, colaborează pe întreg teritoriul țării cu un număr mare de parteneri de service care pot realiza atat serviciul de punere în funcțiune centrală termică cât și de întreținere ulterioară a echipamentelor.
Serviciul de întreținere reprezintă totalitatea operațiilor prin care se asigura menținerea unui aparat în parametri de funcționare în condiții de siguranță. Deci, se poate spune ca nu conteaza de unde și de la ce societate care e autorizata pentru vanzare echipamente faceți achiziția. Punerea în functiune nu este conditionata de acest aspect atâta timp cât vanzarea este făcută de o firmă autorizată în acest sens.
Preț punere în funcțiune centrală termică
Mulți clienți se întreabă: “Cât costă punerea în funcțiune a centralei termice?” Raspunsul nostru este unul cât se poate de simplu: pentru toate centralele murale cu funcționare pe gaz achiziționate de pe site-ul nostru, serviciul de punere în funcțiune este gratuit! Așadar, dacă ai cumpărat o centrală de pe cazanecentrale.ro află că nu trebuie să mai cauți oferte de preț PIF centrală termică, acest serviciul este decontat de către producător, deci, implicit, este gratuit pentru utilizatorul final.
Admiterea funcționării echipamentului
Admiterea funcționării reprezintă acordul emis de către o persoană juridică autorizată în scopul atestării faptului că un echipament îndeplinește toate condițiile și cerințele pentru a fi pus în functiune și utilizat în condiții de siguranță. Acest acord poarta denumirea de livretul aparatului iar în urma rezultatelor obținute după efectuarea verificărilor cerute prin prescripția tehnică pt a1 se menționează ca se admite funcționarea aparatului până la scadența următoarei verificări obligatorii, normal cu respectarea instrucțiunilor de instalare, reglare, utilizare și întreținere date de producător și a prevederilor trecute în pt a1. Obținerea admiterii funcționarii prin emiterea livretului aparatului se face contra-cost, fiecare operator autorizat în acest sens având tarife personalizate în funcție de piață și concurență.
Verificarea tehnică periodică trebuie efectuată o dată la doi ani cu strictețe deoarece este impusă de prevederile prescripției tehnice a1.
Această activitate se finalizează, de fiecare dată cu admiterea funcționării prin emiterea livretului aparatului cu calificativul admis pentru funcționare sau respins în funcție de rezultatele obținute în urma verificarilor.
În concluzie
Vă reamintesc ca punerea în funcțiune adică P.I.F.-ul este gratuit pentru orice centrală achiziționată de pe site-ul cazanecentrale.ro, dar ca admiterea funcționării cu emiterea livretului aparatului după efectuarea P.I.F.-ului sau verificarea tehnica periodică efectuată o dată la 2 ani sunt servicii efectuate de firme autorizate în acest sens și se fac contra cost.
Până data viitoare, întreaga echipă vă spune toate cele bune!