Arca Aspiro Inox – focar oțel inox (5 mm)
La baza funcționării unei centrale termice pe lemne ASPIRO se află principiul gazeificării (sau distilării) lemnului, asigurând un randament maxim al combustiei lemnului, o emisie minimă de fum și substanțe nocive în atmosferă și o reducere substanțial a costurilor energetice.
Combustibilul solid, situat în partea superioară a acestor cazane cu gazeificare (magazia de lemne), în contact cu jarul produs pe grătar, eliberează anumite gaze care, combinându-se cu aerul de combustie (aer primar), creează un amestec combustibil. Acest amestec este aspirat prin grilajul grătarului în zona inferioară a cazanelor (zona de schimb) unde dă naștere la caracteristica “flacara rasturnată”.
Pentru că nu arde lemnul în mod direct, ci folosește gazele din conținutul acestuia, gazeificarea permite o exploatare completă a combustibilului solid care se materializează printr-un randament înalt al arderii și printr-un impact scăzut asupra mediului datorită absenței fumului rezultat din ardere și a substanțelor nocive.
Principiul de funcționare :
Alimentarea cu combustibil și pornirea acestor cazane cu gazeificare se vor executa cu una din metodele folosite pentru un cazan cu funcționare pe combustibil solid.
Aprinderea se execută ținând deschisă ușa magaziei de lemne și cu ventilatorul în funcțiune, menținând închisă ușa inferioară a camerei de ardere. După aproximativ 10 min, cand se vor forma primii cărbuni aprinși și se va închide ușa de la magazia de lemne, are loc și închiderea automată a by-pass-ului coșului de fum, în timp ce ventilatorul va continua să funcționeze pentru a se obține întoarcearea flăcării. Printr-un vizor se poate controla dacă arderea flăcării răsturnate se face corect.
Automatizare :
Centrala pe lemne cu gazeificare ASPIRO 43RI este complet automatizată permițându-i funcționarea continuă fără intervenția operatorului. Temperatura de funcționare a modulului Aspiro este controlată prin termostatul de reglaj ce închide calea de intrare a aerului precum și ventilatorul de aspirație în momentul atingerii temperaturi setate.În acest fel întrerupându-se brusc flacara și menținându-se în continuare în funcționare pompa de circulație, se limitează creșterea temperaturii agentului termic. La scăderea temperaturii sub valoarea setată, pornește ventilatorul de aspirație, flacăra aprinzându-se instantaneu.
Panoul de comandă controlează de asemenea funcționarea ventilatorului în momentul pornirii modulului pe lemn cât și a epuizării combustibilului cât și pornirea pompei de circulație doar la temperaturi de peste 65°C, pentru protecția cazanului.
Tot prin sistemul de automatizare se realizează și interconectarea celor două module, fapt ce permite pornirea automată a modulului pe gaz/motorină în momentul în care s-a epuizat combustibilul solid sau în momentul în care datorită unor condiții extreme modulul pe lemn nu poate genera puterea cerută de instalație.
Caracteristici:
- Funcționare prin gazeificare cu modulare a puterii;
- Randament de ardere 90%;
- Alimentare cu lemn a cazanului: de 1-2 ori pe zi;
- Automatizare digitală;
- Schimbător de siguranță pentru protecție la supratemperatură;
- Focar din oțel inoxidabil cu grosimea peretelui de 5 mm fără cordon de sudură;
- Perioade lungi de oprire fără stingerea totală a focului.
Date tehnice:
- Putere utilă minimă: 27 kW;
- Putere utilă maximă: 41 kW;
- Putere maximă la focar: 50 kW;
- Greutate cazan: 470 kg;
- Capacitate centrală: 115 litri;
- Scăderi de debit latura apă: 8 mbar;
- Scăderi de debit latura fum: 0,04 mbar;
- Presiune maximă de lucru: 4 bar;
- Volum cameră combustibil: 135 litri;
- Deschidere loc de încărcare: 340 x 430 mm;
- Lungime maximă butuci de lemne: 53 cm.
Pentru mai multe modele de cazane combustibil solid consultă pagina categoriei.
Alți clienți au mai cumpărat și produse din următoarele categorii: Sisteme Coșuri de Fum, Puffere și Boilere, Vase de expansiune, Pompe de circulație.
Sasa (achiziţie verificată) –
Caras-Severin, Romania
Excelent, recomand